ЕНОРИЯ "РОЖДЕНИЕ НА БЛ. ДЕВА МАРИЯ"

СВЕТИЛИЩЕ на БЛ. ЕВГЕНИЙ БОСИЛКОВ Епископ и Мъченик за вярата гр.Белене

Провъзгласяване за Блажен

ЕВГЕНИЙ БОСИЛКОВ БЛАЖЕН – 15 март 1998 г.

Ако Босилков бе поискал милост, присъдата би била отменена, Раят би изгубил един мъченик, а наЦърквата би липсвал един пример за християнска твърдост.

За християните беатификацията на блажения Евгений Босилков е повод за проверка на истинността на личното засвидетелстване на вярата, за нехристияните – случай да открият сходствата си с него, за всички тя е радостна констатация, че съвременият объркан и повърхностен свят има един ориентир и извор на вдъхновение.

На 15 март, по време на беатификацията на монс. Босилков в римската базилика „Св. Петър”, папа Йоан Павел II на чист български език заявява, че неговото мъченичество се превръща в „бляскава прослава на Църквата в Родината му”. Нарича го „неустрашим свидетел на христовия кръст и една от многобройните жертви на атеическия комунизъм в България и в други страни по света, в неговата програма за унищожение на църквата”. „В тезии времена на преследване, мнозина гледаха към него и от примера на неговата смелост почерпиха сили, за да останат верни на Евангелието. Щастлив съм в този празничен ден за българската нация да отдам почит на всички, като монс. Босилков заплатиха с живота си безрезервната си принадлежност към вярата, получена в кръщението. . . Днес той се извисява пред нас, не само като величава фигура на Католическата църква в България, но също и заради екуменическото му вълнение и героична вярност към Светия престол”. „Каква голяма подкрепа за всички ония, които и днес дори понасят несправедливости и мъчения, заради вярата си! Нека примерът на този мъченик, който днес съзерцаваме в небесната слава на Блажените, да вдъхне вяра и плам у всички християни и специално на християните у скъпата за мен българска нация, която вече може да го нарича свой небесен покровител”. Определената от папата дата за честването на блажен Евгений Босилков е 13 ноември.
Един от моментите за размисъл, който предизвиква деня на беатификацията, е поставянето на Бог на първо място в живота, придружено от една вярност до смърт и прошката, дадена мълчаливо и безусловно на онези, които изтезават и убиват нашия мъченик.

Папата – наместникът на Христос тук, на земята – го признава за блажен заради верността, за която е погубен. Босилков е първият епископ – мъченик на Източна европа, който е бил преследван, арестуван, осъден и убит от комунистическия режим.