ЕНОРИЯ "РОЖДЕНИЕ НА БЛ. ДЕВА МАРИЯ"

СВЕТИЛИЩЕ на БЛ. ЕВГЕНИЙ БОСИЛКОВ Епископ и Мъченик за вярата гр.Белене

Народна Мисия – що е то?

От 21 до 28 октомври Белене ще се превърне в Народна Мисия. И тъй като за последен път такава е имало през далечната 1946 г., навярно мнозина си задават въпросите: “Какво е народна мисия? Защо се прави и от кого? Нещо важно ли е?” Нека да разберем…

Какво е народна мисия?

Народната Мисия е “необикновен” момент наситен с евангелизация и обновяване на вярата. Чрез посещения, проповеди, срещи, молитва, изповед, Евхаристия, мисионерите ще ни помогнат да се приближим още повече до Бога, за да получим или укрепим неговите дарове: Вярата, Надеждата, Любовта.

Защо се организира?

Няколко са причините, за да направим тази Народна Мисия:

  • Преди няколко седмици нашата общност посрещна новия си енорийски свещеник: призовани сме да поемем по нашия път на вярата, заедно с него. Мисията ще ни помогне да се отнесем с доверие, преодолявайки трудностите от промяната, носталгията по миналото и страховете за бъдещето.
  • Преди няколко дни папа Бенедикт XVІ откри Годината на Вярата, което съвпадна с 50-годишнината от Откриването на Втория Ватикански Събор. В самото начало на тази специална благодатна година, Мисията ще ни помогне да изпитаме вярата си, да направим равносметка на християнския ни живот, да оживим пламъка на Светия Дух, да се възродим като личности и като общност.
  • След по-малко от месец ще поставим началото на юбилейните чествания на 60-годишнината от мъченичеството на блажен Евгений Босилков. Мисията, чрез едноседмична интензивна молитва и дълбоко житейско обновление, ще ни подготви за това събитие, което ще изживеем от първо лице.

 

Кой участва в Мисията?

В Мисията ще участват всички свещеници Пасионисти от Епархията (о. Валтер, о. Ремо, о. Енцо, о. Патрик, о. Йоско, о. Павел), сестрите Пасионистки (сестра Йола, сестра Франческа, сестра Катя), сестрите Викентинки (сестра Барбара и сестра Божена), сестрите Йозефинки (сестра Кати и сестра Ана Глория). И не само те, защото всеки един от нас е призован да стане мисионер, като покани роднини, приятели и познати на отделните моментите от тази Мисия.

Важна ли е Мисията?

Народната мисия е изключително важна, защото ни приближава с мощ към сърцето на вярата – Господ Исус Христос и неговото Евангелие. Тя е начин да се преборим с умората и навиците си, повод да внесем нещо свежо и ново в живота си. Тя е полъх от Светия Дух, способен да възпламени отново пламъка на вярата дори ако жарта е почти угаснала.